Make your own free website on Tripod.com
Rifi Kythouka.
| Wat is Tiers Arts? | Djembé | Gallerij | Rifi Kythouka | Contacteer | Linkspagina |


Rifi Kythouka : Een blik op de artiest.

R
ifi Kythouka komt uit Congo Brazzaville, waar hij geboren is in het jaar 1951.
Op 14 jarige leeftijd is hij reeds stichter en animator van de bekende, vocale groep "les Cols Bleus" uit Pointe Noir, de tweede grootste stad van het land.
In
1975 wordt hij toegelaten aan het "Centre de Formation et de Recherche d'art dramatique" (C.F.R.A.D.) afdeling toneel, te Brazzaville waarmee hij verschillende verre reizen maakt (Cuba, Moskou, Tsechoslovakije, Tunis, Algiers en het vroegere Oost-Duitsland).
In
1976 en 1977 wordt hij door de Congolese Televisie aangeworven als animator van een humoristisch programma.

In 1978 verlaat hij zijn land en gaat naar " Le Conservatoire d'Art Dramatique " in Parijs en vervolgens, naar " L'Ecole superieure de pantomimes; La Schola Cantorum ".
Hierna maakt hij deel uit van het " Ballet Théâtre Lemba ", een traditionele dansgroep uit Congo, met Michel RAFA als groepsleider, en Pierre MATA als choreograaf, in deze periode tekent hij ook zijn eerste fonoplaat " Secousse Croco " geproduceerd door Faustin DACOSTA.
Bij het einde van zijn studies onderscheidt de artiest zich in verschillende domeinen; als regiseur, danser, choreograaf, akteur en als componist.

In juli 1983 komt hij naar België voor het SFINKS FESTIVAL  waar hij de workshop voor Afrikaanse dans begeleidt.Het is daar dat hij Chris JORIS ontmoet, die hem introduceert bij de groep " Bula Sangoma " , zij worden goede vrienden, en het is Chris JORIS die hem stimuleert om percussionist te worden.
Vanaf dat ogenblik toont hij zijn veelzijdigheid, zelfs in de schilderkunst.
Hij produceert ook de CD " Mafridji " van Bula Sangoma samen met
Ken NdIAYE en ontwerpt de hoes voor deze CD.
Hij richt ook de groep " Bongo Salsa " op, samen met 
Jean- Paul STEENMANS, en evolueert vervolgens in de groep "Mudchark", een groep met Indische invloeden.Tevens in " La Maison Africubaine " met Wanda JOOSTEN .
Hij integreert in de grote familie van het Vlaamse lied, waar hij meewerkt aan de creatie van het oeuvre van begaafde artiesten, zoals " Bella Afrika " van
Will TURA  en " L'etranger , c'est mon ami " van Raymond VAN 't GROENEWOUD.
Bij het gezelschap " De Internationale Nieuwe  Scene " werkt hij als akteur-muzikant en percussionist met
Charles CORNETTE en Hilde UITERLINDEN in de regie, en in het KNS Bourla teater met Tone BRULIN in de regie.
Maar, de planken zijn niet zijn enige voorliefde.In de bioscoop wordt hij op het grote doek geprojecteerd in de film
" La Promesse " van Des  Frères d'Ardenne waarin hij de rol vertolkt van de waarzegger.
Op het kleine scherm vinden wij hem terug in de reeks "
BEX en BLANCHE " van VTM en in " LAlala Live " een programma gepresenteerd door Bart PEETERS voor een Nederlandse zender.
Intussen vergezelt hij ook
Walter METS in de groep " Sansavana ". 

Tourbillon
Rifi Kythouka & Bula Matari.

"TOURBILLON (=wervelwind). Wanneer de traditionele ritmes van de tam-tam zich met moderne ritmes en enkele computerinpulsen mengen, wordt het hart van diegenen die zich door deze klanken laten overspoelen, vervuld met een aangrijpende verrassing.
Als een echo,roepen zij ons op om één te worden met dit betoverend universum,
en sporen zij ons aan te reizen doorheen deze magische wereld.
Daarom nodigen de groep "Bulamatari" en Rifi Kythouka jullie uit voor een ontdekkingsreis langs dit uizonderlijk klankrijk parcours.
Hopende dat jullie met lichaam en geest gehoor geven aan de roep van de tam-tams, wensen zij jullie een aangename reis."

CD cover Tourbillon
Anne Moulard